Torpaqda və suda yığılan mikroplastiklər qida istehsalına təsir göstərir. PNAS-da dərc edilən yeni araşdırma nəticəsində məlum olub ki, plastik hissəciklərlə çirklənmə bitkilərin fotosintez qabiliyyətini azaldır, bu isə gələcəkdə əhəmiyyətli məhsul itkiləri və aclıq problemini daha da gücləndirə bilər.
Bakupost.az xəbər verir ki, bu barədə The Guardian xəbər verir.
Alimlərin hesablamalarına görə, hazırda mikroplastiklər səbəbindən buğda, düyü və qarğıdalı məhsullarında itkilər 4 faizdən14 faizə qədərdir. Əgər çirklənmə indiki templərlə davam edərsə, 2040-cı ilə qədər qida çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların sayı 400 milyon arta bilər. Araşdırmanın müəlliflərinin fikrincə, bu, qlobal ərzaq təhlükəsizliyi üçün “narahatedici siqnaldır”.
Mikroplastiklər ətraf mühitə çox böyük miqdarda daxil olur: onlar havada, suda və hətta planetin ən ucqar guşələrində, Everestdən okeanın dərinliklərinə qədər hər yerdə tapılır.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, o, günəş işığının yarpaqlara çatmasına mane olur, torpaqda su mübadiləsini pozur və xlorofil səviyyəsini azaldan zəhərli birləşmələri buraxır. Bundan əlavə, onun hissəcikləri qida maddələrinin axmasına mane olur, bu da bitkiləri daha az canlı edir.
Ən böyük zərəri Asiya çəkəcək: orada məhsul itkisi ildə 177 milyon tona çata bilər. Avropada ən çox buğda, ABŞ-da isə qarğıdalı ən çox zərər görəcək. Bununla belə, problem bütün dünyaya təsir edəcək, çünki kənd təsərrüfatı ilə yanaşı, mikroplastiklər dəniz ekosistemlərinə də təsir edir, balıq və dəniz məhsulları populyasiyasını azaldır.
Ekspertlər qeyd edirlər ki, mikroplastik çirklənmədən məhsul itkiləri artıq son onilliklərdəki iqlim böhranının nəticələri ilə müqayisə oluna bilər. Onlar xəbərdarlıq edirlər ki, plastik tullantılar azalmasa, bəşəriyyət kəskin ərzaq qıtlığı ilə üzləşəcək.
Lalə, BakuPost