İftarda ağır və yağlı yeməklərdən uzaq olmaq lazımdır. Həm iftarda, həm də sahurda yağlı qidalar yemək gün boyu sizi narahat edə bilər.
Bakupost.az xəbər verir ki, iftarda balanslı və orta ölçülü yemək vacibdir.
Sağlam iftar menyusuna lifli, proteinli, sağlam yağlar, vitamin və minerallarla zəngin tərəvəzlər daxil edilməlidir.
Bundan əlavə, qida miqdarına diqqət etmək lazımdır. Yavaş-yavaş yemək həzmi asanlaşdıra, sağlam bir iftar təcrübəsi təmin edə bilər.
Bununla belə, iftarda çox yemək bunlara səbəb ola bilər:
Həzm problemləri:
İftarda çox yemək həzm sistemini gərginləşdirə bilər. Bu, ürək yanması, şişkinlik, həzmsizlik və hətta həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Kökəlmək:
İftar süfrəsində həddindən artıq miqdarda yemək, gün boyu ac qalmağın yaratdığı aclıq hissinə təbii cavab ola bilər. Ancaq bu, həddindən artıq kalori qəbuluna və buna görə də çəki artımına səbəb olur.
Qan şəkərinin qəfil yüksəlməsi:
İftar zamanı həddindən artıq miqdarda şəkər və ya yüksək qlisemik indeksli qidalar qəbul etmək qan şəkərinin ani yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Bu, daha sonra qan şəkərinin qəfil azalması ilə nəticələnə bilər ki, bu da aşağı enerji və yorğunluq kimi simptomlara səbəb olur.
Halsızlıq və yorğunluq:
Həddindən artıq yemək həzm sisteminin həddindən artıq işləməsi və enerji xərcləri ilə nəticələnə bilər. Bu, iftardan sonra yorğunluq hissinə səbəb ola bilər.
Düzgün qidalanma:
İftar süfrələrində tez-tez həddindən artıq miqdarda yağlı, şəkərli və ya duzlu qidaların qəbulu qida balansının pozulmasına səbəb ola bilər. Balanssız bəslənmə uzun müddətdə sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Aygün
BakuPost